CUM SA FACI FATA CORONAVIRUSULUI – OPINIA MEA

Am decis sa scriu aceste randuri in contextul epidemiei de coronavirus pentru ca am simtit nevoia de a face anumite precizari. De a aduce un echilibru in multitudinea de informatii care de care mai alarmante si mai generatoare de frica si depresie. O fac din perspectiva medicului care lucreaza in terapia intensiva pediatrica, dar si ca pediatru, ca medic cu preocupari de medicina naturista si reflexoterapeut.

Tot ceea ce scriu in continuare este doar opinia mea si reprezinta rezultatul a peste 20 de ani de activitate medicala in care am incercat sa inteleg si sa tratez copilul si, nu de putine ori, familia acestuia.

In primul rand as vrea sa intelegeti ca OMUL a fost creat sa faca fata unor astfel de situatii. Organismul nostru reprezinta o masinarie incredibil de complexa si inteligenta, capabila sa faca fata unor agresiuni extreme venite din exterior. Daca nu ar fi asa, rasa umana ar fi disparut de mult de pe planeta, inca din timpurile in care antibioticele si antiviralele nu au fost sintetizate. Si am rezistat atunci. Si vom rezista si astazi cand, din pacate, medicina se vede in situatia in care nu are la dispozitie medicamente eficiente de combatere a coronavirusului. Ramane asadar ca singura alternativa viabila maximalizarea capacitatii organismului nostru  de a scapa de virus.

Starea actuala ar trebui sa reprezinte un moment de reflexie, in care noi medicii sa ne deschidem perspectiva terapeutica  Sa fim receptivi la ceea ce natura insasi prin medicina traditionala ofera ca resurse terapeutice.

Va prezint mai jos recomandarile mele privind ceea ce putem face in situatia actuala:

  1. SA RENUNTAM LA FRICA.

    Frica raspandita in zilele acestea reprezinta principalul inamic al nostru. Statistici alarmante, convoaie cu cadavre, previziuni sumbre, nu fac decat sa induca o stare de stress continuu iar in organism declanseaza acel mecanism de “LUPTA SAU FUGI” (mai mult fugi decat lupta….) care are ca efect in primul rand BLOCAREA IMUNITATII ORGANISMULUI. Intr-o astfel de stare corpul nu este capabil sa se mai apere de inamici microscopici pentru ca un pericol mult mai mare ii sta in fata. Epuizarea glandelor suprarenale care apare intr-o astfel de situatie (de stress prelungit) face ca si controlul inflamatiei sa fie deficitar. Se produce astfel o escaladare a reactiei inflamatorii care nu mai poate fi temperata de cortizolul produs de glandele suprarenale. Aceasta agraveaza suferinta pulmonara care apare in infectia cu Coronavirus.

  2. SA NE PROGRAMAM LA VIATA SI NU LA MOARTE.

    Se cunoaste foarte bine impactul pe care emotiile si gandurile noastre il au asupra starii de sanatate. Ele in organism se traduc in neurotransmitatori, reactii hormonale, eliberarea de molecule pro- sau anti-inflamatoare. Daca (sub influenta stirilor difuzate in media) ne programam ca in cazul contactarii unei infectii cu Coronavirus vom muri, asta se va intampla. La aflarea stirii ca suntem infectati, corpul nostru va declansa o furtuna interna cu molecule de inflamatie care ne vor termina. Programati-va de aceea la viata. Nu e o perspectiva anacronica mai ales ca daca privim cu atentie, majoritatea cazurilor sunt totusi forme usoare si medii de boala iar decesele apar mai ales la personae in varsta care sufera si de multe alte probleme de sanatate.

  3. ECHILIBRATI-VA RASPUNSUL IMUN.

    Aici este necesara o precizare: trebuie din start sa facem diferenta dintre un raspuns imun puternic (eficient) si unul hiperactiv. In zilele noatre datorita stilului de viata si alimentatiei (deficitara in nutrienti de calitate si bogata in ingrediente pro-inflamatorii) in corpul majoritatii oamenilor exista o stare de inflamatie persistenta, o aciditate a mediului intern care predispune la boli cardiovasculare, boli inflamatorii cornice, astm bronșic, diabet, boli autoimmune si multe altele. Aceasta inflamatie latenta reprezinta un butoi de pulbere care in conditiile unei infectii virale agresive poate exploda. Rezultatul este o reactie inflamatorie generalizata si agresiva care prin intensitatea ei poate omori. Murim asadar datorita raspunsului imun prea agresiv si nu datorita infectiei in sine. Cum putem contracara aceasta stare de fapt? Scazand inflamatia persistenta care exista in organism. Practic, suplimentarea cu antioxidantii care neutralizeaza rezidurile acide din organism, scazand astfel inflamatia. Suplimentarea cu Vitaminele A,C,D,E realizeaza asta.

Eu recomand de aceea:

  • suplimentarea preventiva cu Vitamina C la care sa adaugam uleiul de ficat de cod. Acesta din urma are vitaminele A, D si E in forma naturala. Avem astfel tot lantul antioxidant. La adulti ar fi utila si suplimentarea cu Coenzima Q10. Uleiul de ficat de cod are si un alt component important reprezentat de acizii grasi esentiali omega3, acizi grasi care asigura o stabilitate a membranei celulelor (deci si rezistenta la infectie si inflamatie) si reprezinta un modulator al raspunsului imun, prevenind exact acea escaladare periculoasa a inflamatiei in corp.
  • Consumul de fructe si legume cu potential alcalinizant si antioxidant ca atare sau sub forma de sucuri prospete preparate in casa. Mere, pere, fructe de padure (chiar si congelate), lamai, ananas, ghimbir, morcovi, frunze de telina, sfecla rosie, etc.
  • Consumul de plante cu efecte benefice antioxidante si antiinflamatorii. Multe dintre ele sunt si antibiotice naturale extrem de eficiente: curcuma, oregano, ceapa rosie, usturoi, busuioc, lavanda, cimbru, cimbrisor, patrunjel si multe altele.
  • Evitarea sau limitarea consumului alimentelor cu potential inflamator. Lactate de vaca, zaharul, carnea de porc, produse din faina alba rafinata sau cu adaos de gluten. Stiu ca e dificil dar macar nu dati produse lactate copiilor bolnavi. Acestea blocheaza circulatia limfatica la nivelul plamanilor, gatului si capului si nu permit drenajul acesteia. Folositi mierea naturala in locul zaharului.
  1. NU VA BLOCATI CAILE NATURALE DE LUPTA CU VIRUSUL.

    Atunci cand nu avem un medicament antibiotic sau antiviral eficient intreaga lupta se bazeaza pe propriul sistem imun. Este important de aceea sa nu blocam caile naturale prin care organismul nostru este proiectat sa duca aceasta lupta.

    1. Nu dati antiinflamatoare cum ar fi ibuporfenul in primele zile de boala. Acestea reduc initial simptomatologia prin blocarea inflamatiei, adica a luptei organismului cu virusul dar pot favorize multiplicarea virala si patrunderea virusului in organism.
    2. Nu reduceti febra pentru ca ea este o reactie fiziologica normala, de aparare, atunci cand organismal se confrunta cu o infectie. Ea are ca efect distrugerea virusilor si mobilizarea sistemului imun. Administrarea de antitermice trebuie facuta doar la valori mari ale temperaturii, peste 39,5-40,0 grade celsisus, si doar folosind antitermice fara efect antiinflamator (paracetamol, algocalmin). Nu dati antitermice preventiv ci doar atunci cand febra este foarte mare. Tinctura de coada soricelului stimuleaza transpiratia si prin aceasta reducerea febrei in mod natural. Daca copilul cu febra mare are frisoane si extremitati reci inveliti-l intr-o plapuma sau patura si dati-i un ceai fierbinte cu ghimbir. Va incepe sa transpire si febra scade de la sine. Daca febra este fara frisoane puteti folosi apa calduta (la temperatura camerei) cu putin spirt, otet sau solutii de frectie pe baza de mentol si eucalipt. Raciti capul, gatul, pieptul, abdomenul, spatele. Nu puneti sosete cu apa rece pe maini sau pe picioare. Acestea sunt deja reci si e inutil sa le racim suplimentar.
    3. Este normal ca un copil sau un adult cu febra 39-40 sa fie mai somnolent si sa isi piarda din energia obisnuita si pofta de mancare. Respectati starea de boala. Organismul isi mobilizeaza toate resursele pentru aparare. Digestia nu este in acest moment o prioritate. Exista resurse suficiente in organism pentru 2-3 zile fara hrana. De aceea nu insistati ca un copil bolnav sa manace ca si cand ar fi sanatos. Va recupera in faza de refacere.
    4. Asigurati o buna hidratare. In conditii de boala si febra mare se pierde o mare cantitate de apa. De aceea este important sa va asigurati ca hidratarea este asigurata. Ideal sub forma de ceai, compot sau, simplu, cu apa. Adaugati in compot cuisoare si scortisoara, mirodenii cu efect dovedit antiviral si antibacterian. Apa este necesara proceselor de ardere din organism, eliminarii de toxine prin urina si transpiratie, transportului de oxigen si nutrienti catre toate celulele.
  1. FOLOSITI CEEA CE NE OFERA NATURA IN LUPTA CU INFECTIA.

    La primele semne de infectie puteti administra atat copilului dumneavoastra cat si familiei:

    1. Biosept sirop/tinctura/capsule. Este un complex fitoterapeutic ce efecte benefice antivirale, antiinflamatoare, antifebrile, expectorante. Se poate administra de la primele simptome. Eu il recomand la majoritatea copiilor cu viroze si isi face de fiecare data treaba.
    2. Astha-15 sirop/capsule. Este de asemenea un complex fitoterapeutic cu efecte benefice pe afectiunile bronsice si pulmonare. Avand in vedere tropismul Coronavirus pentru plamani cred ca ar fi util de administrat de la primele semne de boala, chiar daca in acea faza nu exista inca o suferinta a plamanului. La copiii mici pot aparea bronșiolite (copilul suiera si respira dificil). Atunci se pot administra aerosoli cu Ventolin suplimentar.
    3. Uleiurile esentiale. Exista o serie de uleiuri esentiale cu efecte dovedite antivirale si antibacteriene. Astfel Biomicinul forte 2-5 picaturi intr-o lingurita de miere luat de 3-4 ori pe zi (ideal a se tine cat mai mult timp in gura). Pentru cei care nu pot suporta administrarea lor pe gura, se poate prepara un ulei de masaj cu 50 ml ulei de masline in care sa punem uleiurile esentiale de cuisoare, cimbru, eucalipt (2-3 picaturi din fiecare). Cu acest ulei se maseaza pieptul, spatele, gatul, palmele si talpile copilului. Totodata in lampile de aromaterapie se pot pune uleiuri esentiale de tea-tree, cuisoare, cimbru si eucalpt. Dezinfecteaza aerul din casa iar prin inhalare dezinfecteaza si desfunda caile respiratorii si reduc inflamatia locala.
    4. Ceai PlantusinSanatatea cailor respiratorii sau un alt ceai cu actiune pe caile respiratorii.
    5. Nu administrati aerosoli daca nu este necesar. Aerosolii pot fi necesari la copii cu bronsiolita sau astm. Daca nasul este infundat puneti picaturi. Aerosolii nu au efect.
    6. Evitati picaturile cu cortizon (in diverse feluri). Ele scad reactia de aparare locala si favorizeaza raspandirea virusului in organism. Evitati totodata irigarea frecventa a nasului cu ser fiziologic sau apa de mare. Mucoasa nazala este protejata de un mucus care contine anticorpi. Spalarea lui duce la scaderea imunitatii locale.
  2. PRODUSELE GEMOTERAPICE SAU PUTEREA MUGURILOR.

    Aceste produse sunt usor de administrat si usor acceptate de copii. Sunt totodata extrem de eficiente. Eu as recomanda o combinatie de Coacaz negru (dimineata) + Merisor (la pranz) + Carpen (seara). Doza este de o picatura pe kg de greutate/doza. Din prima zi de boala. Este o combinatie cu efect antiinflamator si depurativ cu tropism pe plamani, intestine si rinichi. Reduce inflamatia si stimuleaza eliminarea de toxine.

  3. REMEDII HOMEOPATE PE CARE LE-AM INCERCAT

    Influcid (mai ales la cei cu frisoane sau lipsa de energie) sau Oscilococcinum. Nu sunt homeopat dar am constatat ca dau rezultate foarte bune daca se incepe administrarea la primele semne de boala. Nu va feriti sa le administrati cat de frecvent. Echilibreaza energetic organismul fara a da reactii adverse. Se pot da la orice varsta.

  4. PUNETI SANGELE IN MISCARE SI ACTIVATI DRENAJUL LIMFATIC.

    O persoana bolnava are tendinta naturala de a sta imobilizat. Astfel circulatia sanguina se reduce iar vasele limfatice nu mai curata organismul de toxine. Este important sa mobilizati periodic copilul. Sa ii schimbati pozitia. Sa ii masati mainile si picioarele de la degete spre corp pentru a favoriza drenajul limfei. Masati de asememena spatele si pieptul chiar cu un usor tapotaj pentru a mobiliza secretiile care se aduna in plamani.

  5. COPILUL BOLNAV ARE NEVOIE DE IGIENA.

    Pielea este considerata al treilea rinichi pentru ca la nivelul ei se elimina o multitudine de toxine. Baia regulata este de aceea extrem de importanta in special la persoanele bolnave. Faceti dusuri scurte zilnic copiilor si chiar mai des in perioadele in care acestia au febra sau transpira abundent.

  6. IN FINAL VA ROG GANDITI-VA ASA

SUNTEM FATA IN FATA: UN ORGANISM INCREDIBIL DE SOFISTICAT SI DE EFICIENT IN A SE PROTEJA SI A SUPRAVIETUI IN MIJLOCUL A TRILIOANE DE BACTERII SI VIRUSI SI O MICUTA STRUCTURA ARN. CINE AR TREBUI SA CASTIGE?

ACTIONATI RESPONSABIL FATA DE DUMNEAVOASTRA, FAMILIA DUMNEAVOSTRA SI FATA DE SOCIETATE.

NU UITATI CA INTOTDEAUNA ESTE MAI USOR SA PREVII DECAT SA TRATEZI! MULT SUCCES!

2 thoughts on “CUM SA FACI FATA CORONAVIRUSULUI – OPINIA MEA”

  1. Stimate D-le Dr. Craciun,
    Va scriu aceste randuri din Arlington, VA, unde sunt stabilit de 50 de ani! Sunt Inginer Geolog de profesie!
    Acum cateva saptamani, am primit de la un prieten articolul dvs. Cum sa faci fata Coronavirusului, pe care in cele din urma am reusit sa-l citesc. Informatii excelente, felicitari si multe multumiri!
    Am gasit in cele din urma si pagina pe Internet unde este publicat articolul si intentionez sa-l trimit prietenilor mei de aici si din tara. Aveti si o varianta in engleza?
    Inca odata Felicitari!
    Cu cele mai bune ganduri,
    Ing. Valentin Tepordei

Comments are closed.